Cybersecurity valt nog veel te verbeteren bij ziekenhuizen

Regelmatig komen ziekenhuizen in het nieuws wegens uitbraken van malware of omdat ze het slachtoffer zijn van ransomware-aanvallen. Tijd om te onderzoeken of de Nederlandse ziekenhuizen hun cybersecurity op orde hebben.

Van 85 Nederlandse ziekenhuizen zijn alle websites, mailservers en andere internet-systemen in kaart gebracht. Hierop is vervolgens een basale security-check uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de ziekenhuizen cybersecurity goed of voldoende op orde heeft. Er zitten echter 7 ziekenhuizen tussen die duidelijk aan de slag moeten. Meer details met de namen van goed-scorende ziekenhuizen zijn te vinden op Cybersecurity monitor.

De aangetroffen problemen hebben vooral te maken met ondeugdelijke netwerkversleuteling, het gebruik van zeer oude software en mailservers die bekend staan als spam-verspreiders.

Opmerkelijk is dat in de lijst met best scorende ziekenhuizen geen enkel academisch ziekenhuis staat. Voorts valt op dat de hekkesluiter een opgeheven ziekenhuis betreft. Hiervan wordt nog een oude website gehost die al drie jaar niet meer wordt beheerd en meerdere ernstige kwetsbaarheden bevat. Deze website heeft voor niemand toegevoegde waarde, behalve voor een hacker, die de server kan overnemen om hem vervolgens te gebruiken voor het lanceren van aanvallen tegen derden.

Knipsel

De scan is uitgevoerd door Cybersecurity Monitor. Deze site maakt inzichtelijk hoe de cybersecurity van Nederlandse sectoren ervoor staat. Zo wil Cybersecurity Monitor bijdragen aan het verhogen van het security bewustzijn, opdat betrokkenen verbeteringen gaan doorvoeren.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten