6 december: I-to-I kennissessie “Praktijk van security architectuur”

Op woensdag 6 december organiseert i-to-i wederom een interessante kennissessie. Deze keer staat de praktijk van security architectuur centraal. Deelname is gratis en een maaltijd is inbegrepen. Lees de details over de inhoud van het programma en de aanmelding en meld je aan. De inloop start om half 5 met inloop en de afsluitende borrel eindigt omstreeks 21.00u. Locatie is, zoals gebruikelijk, ons kantoor De Boerderij in Driebergen. 

16:30 – 17:00 - ontvangst
17:00 – 18:30 - deel 1: zekerheid

 • De positionering van de security architect bij verschillende organisaties
  Vanuit het Nederlands Architectuur Forum (NAF) is een onderzoek uitgevoerd naar praktijk van security architectuur in Nederland. De kernvraag is op welke wijze je samenwerkt met de security architect en wat zijn/haar positie is in de organisatie. Middels een enquête onder een aantal organisaties is hierover informatie verzameld. In deze presentatie krijg je een sneak preview van de conclusies en kun je bovendien aangeven of dit in jouw eigen organisatie totaal anders werkt.
  Lex Borger en Pascal de Koning verzorgen de rapportage van dit onderzoek
 • Bewezen aanpak voor een security architectuur
  Het ontwikkelen van een security architectuur is geen eenvoudige zaak. Methodes als SABSA en OSA (Open Security Architecture) zijn mooi, maar helaas tijdrovend. In de praktijk wil je snel een eerste versie van een security architectuur hebben, bij voorkeur al in drie maanden. De manier waarop je dat kunt doen wordt in deze presentatie uitgelegd op basis van ervaring bij het maken van een groot aantal security architecturen voor o.a.de de Veiligheidssector, Banken en verzekeraars, Zorgsector en Gemeentes.
  Renato is security architect bij VKA en gastdocent aan de Haagse Hoge School en de Cyber Security Academy (TU/Delft- Universiteit Leiden) voor dit onderwerp.

18:30 – 19:00 - broodjes

19:00 – 20:30 - deel 2: twijfel

 • De willekeur van architectuur
  'Werken onder architectuur' staat synoniem met het verkrijgen van een voorspelbare, herhaalbare uitkomst die volledig passend is op de scope waarop hij toegepast is. Niets is minder waar. Keuzes in de architectuur kunnen leiden tot een grote variatie in uitkomsten. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van een EPD architectuur-experiment.
  Lex Borger is hoofdredacteur van het vakblad 'Informatiebeveiliging', is ervaren SABSA-trainer en is gastdocent Security verbonden aan de Hogeschool Utrecht
 • Hit me, baby, one more time!
  Security is een continu proces: het verwatert als het niet steeds opnieuw aandacht krijgt. Eigenlijk is dat heel jammer. Het zou veel sterker zijn als security iets is wat beter wordt naarmate het meer wordt verwaarloosd. In deze presentatie aandacht voor een filosofisch concept wat daarop is gericht. We bekijken tevens de toepasbaarheid hiervan voor security. Zijn er praktische mogelijkheden om middels security architectuur het operationele risico steeds lager te laten worden naarmate de omgeving chaotischer wordt?
  Pascal de Koning is lead-auteur van de TOGAF-SABSA Integration white paper en geeft gastcolleges over security architectuur aan de Saxion Hogeschool.

20:30 – 21:00 - borrel

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten