De AIVD geeft inzicht

In een interview in de Volkskrant geeft Rob Bertholee inzicht in zijn blik op de aanpak van terrorisme en cybercriminaliteit.

Over de controles op de aanvoerwegen naar Schiphol zegt hij: "Geloof me, als er maatregelen zijn, is er iets aan de hand." En over Telegram, WhatsApp en Signal: "[de AIVD moet] versleuteling altijd ongedaan kunnen maken." Dit laatste gaat direct in tegen een recent standpunt van de regering. Het beeld dat bestaat over de AIVD als grootste privacyschender is volgens hem verre van waar. Hij heeft wel de wind mee. Op Prinsjesdag hoorden we dat er de komende jaren fors meer geld komt voor Veiligheid en Justitie. Opsporing is het thema, structurele preventie (zoals het NCSC) wordt niet genoemd. Nationaal Detectie Netwerk, Team High Tech Crime, wet Computercriminaliteit III wel.

Om te beginnen moet je dit in proportie zien. Cybersecurity, of zelfs terrorismebestrijding is niet het belangrijkste onderwerp in onze samenleving. Er kunnen meer levens gespaard worden met goede gezondheidszorg en veilig verkeer.

En de afweging is niet een duidelijke correlatie van oorzaak - gevolg. Inzicht in social media heeft niet tot gevolg dat er geen doden meer vallen bij aanslagen. Eerder dat we daders eerder in het vizier kunnen hebben en oppakken. En het gevolg is wel dat alle burgers hun privacy dan kwijt zijn.

Bertholee zegt dat de AIVD niet de grootste privacyschender is. Ik geloof dat.

Ik denk echt niet dat de Nederlandse geheime diensten in het algemeen op de privégegevens van de burger uit zijn. Niet op dit moment onder deze regering. Maar wat zegt dat over een ander moment, onder een andere regering? Waar stopt de controle op burgers en wie controleert de overheid hierop? Wat als bijvoorbeeld massale real-time stemherkenning mogelijk is?

Bewakingscamera's

Of erger: Hoe houden we deze toegang uit handen van andere mogendheden? Deze zijn volgens onze eigen regering de grootste cyberdreiging, lees het CSBN er maar op na. Op "Niemand hoeft de illusie te hebben dat we zo'n dikke kabel helemaal aftappen" heb ik slechts één woord als reactie: "Prisma." Anderen doen dat al.

En dan blijft het nog de vraag of zo'n algehele toegang tot versleutelde data effectief zal zijn. Stel dat je toegang tot Telegram, WhatsApp en Signal voor de AIVD kunt regelen. Er zal altijd een peer-to-peer end-to-end protocol/product overblijven voor terroristen om te gebruiken. En als brave burgers dat gaan gebruiken zijn ze per definitie gelijk verdacht, omdat ze kennelijk iets te verbergen hebben.

Sorry Rob, het werkt zo niet. We kunnen in plaats van investeren in legaal inbreken beter investeren in cyberkennis voor preventie en monitoring om de dreigingen aan te kunnen.

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten