Elke opdracht is een verander-opdracht

i-to-i houdt haar jaarlijkse Veranderweekend op 21/22 okt in Noord-Brabant. Waarom is veranderen lastig en gaat het vaak mis? Geef daar maar eens een helder antwoord op. Het is daarom dat i-to-i vanuit competence center Verandermanagement jaarlijks met vrijwel alle collega’s jaarlijks dit thema bespreekt en d.m.v. metaforen doorleeft.

Dit jaar gingen wij naar het Brabantse platteland om daar eens grondig bij de grondbeginselen van Verandermanagement stil te staan, met als thema ‘Back-to-Basic’.

Veranderweekend

Wij hebben hiervoor een oud-collega en momenteel manager bij het AMC gevraagd ons te helpen, want hij heeft zich in het verleden verdiept in de dynamiek en achtergronden van verandermanagement en daarover interessante artikelen gepubliceerd.

Tijdens het veranderweekend editie 2016 stonden de volgende thema’s centraal:

  • Veranderen begint bij stilstaan, de 5 kernvragen
  • Kijken naar verandering, kleuren denken van de Caluwé
  • Leiden van veranderingen, de 8 stappen van Kotter
  • Evalueer de 8 stappen binnen jouw opdracht en stel vast hoe deze nog succesvoller kan worden

Met het doorlopen van deze thema’s ontstonden belangrijke inzichten op de dagelijkse praktijk bij de verschillende opdrachtgevers die we bedienen. Vragen als: ‘Waarom en wie te veranderen? Hoe denk en handel je zelf als veranderaar en wat is het effect daarvan op je omgeving? Wat is essentieel bij het leiden van succesvolle veranderingen?’ leiden tot levendige discussies. Deze discussies leverde diverse bruikbare antwoorden op waarmee iedereen direct aan de slag kan in zijn of haar werkomgeving.

De tweede dag startten wij met een tai-chi werkshop. Ons werd geleerd dat veranderen alleen mogelijk is als energieën blijven stromen. In onszelf maar ook binnen onze opdracht. Wij leerden een paar goede oefeningen, die rust geven bij ons zelf en uitstralen naar onze omgeving.

Traditie is dat de middag van de tweede dag besteed wordt aan een buitenactiviteit; ‘bruggen bouwen’ deze keer. De opdracht was om met behulp van houten palen aan elkaar knopen om zo met een zo stabiel mogelijke constructie te bouwen om daarmee het water over steken. Met een beetje hulp van de lokale expert werd ook dit zowaar een succes, omgeven met de nodige hilariteit natuurlijk. Metaforisch wordt aangetoond dat je alle materialen (infra) wel kan hebben, maar een juist gebruik (proces, mens) is niet altijd gewaarborgd.

Als afsluiter van het weekend kozen wij voor een activiteit waarbij samen-werken belangrijk is en direct resultaat oplevert, namelijk met de hele groep buiten koken op grote BBQ’s en open vuren. Na een gezamenlijke maaltijd, werd een geslaagd weekend afgesloten.

i-toi-i richt zich op Security gerelateerde opdrachten bij onze opdrachtgevers. Hierbij is het onze kracht dat wij “Omgeving-Opdracht-Mens” altijd als onlosmakelijk van elkaar oppakken, en de nodige veranderingen hier op afstemmen.

Wilt u meer weten over waarom veranderen zo lastig is, en wat onze aanpak is? De koffie staat klaar!

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten