Datamanagement op orde; hoe regel je dat?

Steeds vaker zijn datalekken in het nieuws. De gemeente Almelo meldt dat er data van duizenden burgers op straat ligt. Hoe, van wie en waarover? Men heeft er geen idee van. Brancheorganisaties Netbeheer Nederland en Energie-Nederland melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens de vermoedelijke diefstal van gegevens van twee miljoen huishoudens. Het gaat om gegevens van het energiecontract zoals het jaarverbruik, type aansluiting en de einddatum van de contracten. Zomaar twee voorbeelden van je zaakjes niet op orde hebben.

Is hier sprake van verwijtbaar gedrag? Moeilijk te zeggen. Gelukkig is er de wettelijke verplichting om datalekken te melden als het persoonsgegevens betreft. Een extra stok achter de deur voor de verantwoordelijke instanties om het beheer van hun kritische datasets op orde te krijgen.

Maar wat te denken van de overige bedrijfsgevoelige data? Hoe is het met het beheer daarvan gesteld?

De noodzaak om datamanagement op orde te krijgen staat steeds hoger op de agenda van het management. Het blijkt echter wel een enorme uitdaging om daar handen en voeten aan te geven. Het DAMA DMBOK (DAMA Data Management Body of Knowledge) framework kan daarbij een goed hulpmiddel zijn. Dit internationaal erkende framework helpt om de datamanagementfuncties op gestructureerde wijze in te vullen (zie afbeelding). Het definieert functies, introduceert een eenduidige terminologie en beschrijft “best practices” op het gebied van datamanagement.

Meer weten over de toepassing van DAMA DMBOK om datmanagement op orde te krijgen? De koffie staat klaar!

Data Governance

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten