ITIL is dood

roel2

Wat hebben we gedaan in de afgelopen decennia? We hebben zo hard gewerkt om de IT op orde te krijgen, de processen netjes ingevoerd en veel aandacht besteed aan de relatie met onze klanten; 'de Business'. En wat kregen we als beloning? Een schop na! In de vorm van de mededeling dat er nu eindelijk een SaaS dienst is die doet wat 'de Business' wil. Waar hebben we dit aan verdiend?

Hoe ga jij om met je Internet provider? Bel je hem wanneer je op vakantie gaat, of wanneer er een huisgenoot bijkomt? Ik vermoed dat je hem alleen belt als het stuk is. En dan om hem met klem te verzoeken het zo snel mogelijk op te lossen.

In veel projecten rondom de IT dienstverlening is getracht om de relatie tussen IT en business zo veel mogelijk te formaliseren en om een echte duurzame klant - leverancier relatie aan te gaan. Puur rationeel gezien een uitstekend plan, maar hebben we hierbij de emotie niet vergeten? Nu de klant - leverancier verhouding geformaliseerd is, wordt IT ook daadwerkelijk als een leverancier, (Internet provider) gezien en niet als een business partner.

Zeker in deze tijd van 'Alles as a Service' is het van belang dat IT ook als business partner wordt gezien. Losse diensten inkopen leidt tot een gefragmenteerde data huishouding, waarbij het nog maar de vraag is, of aan alle (privacy) wetten wordt voldaan. De coördinatie bij de afdeling Inkoop leggen geeft juridisch sluitende contracten voor een eerlijke prijs, maar of ze ook goed zijn en de data huishouding ermee geholpen wordt? Nee, de afdeling om dit te regelen is IT.

Om dat te doen kan IT alle frameworks gebruiken die nodig zijn, waaronder ITIL.

Zaak is wel om ze weg te houden bij de klant. Daar leven inmiddels een groot aantal vooroordelen, zoals dat Changes altijd lang duren en de service desk; wie belt die nou? (En begin al helemaal niet over architecten). Nee, ITIL en alle andere frameworks die gebruikt worden, kunnen beter doodgezwegen worden. Het werkt allemaal wel, maar ze zijn dermate abstract dat er voor een IT-buitenstaander te veel moeite kost om het goed te begrijpen.

We moeten in ieder geval wat betreft onze communicatie terug naar de basis; IT die gewoon even komt buurten om te informeren naar de plannen voor de komende maanden en die iets vertelt over trends in techniek en dienstverlening waarmee de 'Business' haar voordeel kan doen. Problemen worden natuurlijk snel en opgelost, zonder een berg mails die het pad van het probleem door de IT-organisatie heen symboliseren. We moeten af van het beeld dat IT een machine is. IT is een afdeling met waardevolle medewerkers die het prettig vinden als ze kunnen bijdragen aan de doelstellingen van het bedrijf.

Dus waar we het aan verdiend hebben? Door ons uiterste best te doen, rekening houdend met zoveel mogelijk variabelen, terwijl we de emotie achter de communicatie en misschien zelfs wel onze identiteit vergaten.

Hoe we van woorden tot daden komen? Bakkie?

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten