Verandermanagement … we blijven ermee bezig

Veranderw

“Verandering is de enige constante binnen organisaties.” Verbeterprogramma's, efficiëntieslagen, kostenreducties, kwaliteitstrajecten, cultuurverandering, klantgerichter organiseren... initiatieven genoeg! Wie heeft er niet mee te maken? Verandermanagement is dan ook bij uitstek een thema dat voor iedere professional relevant is. Een groep i-to-i consultants trekt zich jaarlijks een weekend terug om met het thema verandermanagement aan de slag te gaan.

Verandermanagement en interventies

Je herkent vast de situatie. Je bent bezig met een lastige opdracht. Tegenstrijdige belangen, hakken in het zand en geen beweging in te krijgen. Hoe harder je duwt, hoe groter de weerstand. Op zo’n moment heb je iets nodig om de status quo te doorbreken. Iets wat disbalans veroorzaakt en het geheel weer in beweging krijgt. Tijd voor een succesvolle interventie!

De laatste jaren zijn veel nieuwe interventies ontwikkeld door adviseurs, verandermanagers en academici. Deze interventies richten zich op het samenbrengen van mensen om hun situatie te duiden, een gedeelde visie te ontwikkelen en gezamenlijk acties te ondernemen om vernieuwingen tot stand te brengen.

Deze keer staat het verandermanagement weekend  van i-to-i in zijn geheel in het teken van het gebruik van interventies om een verandering te bewerkstelligen. Van ‘Talking Stick’ tot Mise-en-scene, van Ontregelen tot Omdenken. Het komt allemaal aan de orde in een inspirerende omgeving in het Brabantse boerenland.  De toegepaste interventies worden belicht vanuit praktijkvoorbeelden om snel het effect ervan te kunnen laten zien.

Veranderw2

Enkele voorbeelden van gepresenteerde interventies:

Mis-en-scene

Mise-en-scene kan als interventie helpen om een persoon inzicht te geven in zijn/haar rol of positie in een organisatie. Door hier inzicht in te krijgen leert deze persoon hoe hij/zij effectiever in de organisatie kan acteren. De begeleider tekent een podium, compleet met coulissen, souffleurshokje, zaal, etc.

De Talking Stick

Indiaans gebruik. Toe te passen in een situatie waarin er onbegrip heerst en (sterk) afwijkende meningen. Regels zijn simpel:

  1. Bepaal het onderwerp.
  2. Persoon met de stick praat en de rest luistert (en houdt dus zijn mond).
  3. Als persoon uitgepraat is en zich begrepen voelt, gaat de stick naar degene die wil reageren.

Constructieve roddel

Het bevragen van teamleden of collega’s naar een reactie of mening door middel van een ‘constructieve roddel’. Randvoorwaarde is wel dat er sprake is van groot onderling vertrouwen.

Succesvolle interventies met behulp van Omdenken

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen.

Vanzelfsprekend is er tijdens het veranderweekend niet alleen gesproken over serieuze interventies. Ook voor momenten van ontspanning is genoeg tijd gereserveerd.  Gelukkig hebben we de foto’s nog die dat kunnen beamen.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten