Hoe haalt u meer uit een externe medewerk(st)er?

PJV

Consultants, adviseurs, projectleiders: we huren ze in voor een specifieke opdracht. De organisatie heeft zelf niet de juiste expertise, er is tijdelijk extra capaciteit nodig of er moeten impopulaire maatregelen genomen worden waar de eigen mensen hun vingers niet aan willen branden. Maar haalt u wel het maximale uit deze externe inzet?

De frisse blik

Een externe medewerker brengt met de specifieke kennis en ervaring waarvoor hij of zij is ingehuurd ook de veel geroemde frisse blik mee. Wat we daarmee vaak bedoelen is dat deze persoon niet gehinderd wordt door de beperkende overtuigingen van de bedrijfscultuur (“dat werkt hier toch niet”).  Daarnaast heeft hij door zijn ervaringen bij andere organisaties geleerd om situaties vanuit verschillende perspectieven te beschouwen.

Als het meezit krijgt de externe de ruimte om deze frisse blik in te zetten bij de opdracht waarvoor deze persoon is gecontracteerd. Maar moet het daarbij blijven?

Koffie met de directeur

Bij een opdracht voor een ministerie werd ik een paar weken na de start uitgenodigd voor een gesprek met de directeur van de directie waarvoor ik werkzaam was. Dit verraste me. Mijn opdrachtgever was een manager twee echelons lager dan de directeur.

Het bleek dat deze directeur vaker externe adviseurs voor een kop koffie uitnodigde. Het was haar manier om kennis te nemen van de frisse blik waarmee wij externen naar haar directie keken. Het leverde haar ideeën en nieuwe inzichten op. Bovendien kwam ze zo in contact met de mensen die haar directie mede aan het vormgeven waren. Voor mij was het een mooie gelegenheid om het beleid en de doelstellingen van de organisatie uit de eerste hand te horen. Met deze context informatie kon ik mijn opdracht beter uitvoeren.

Meer waarde

Dus huurt u een adviseur in voor een opdracht? Vergeet dan niet om hem te vragen naar zijn observaties en ideeën. Zo kan externe inzet u helpen om uw eigen blinde vlekken te verkleinen en om nieuwe kansen te ontdekken. En dat alles voor een uurtje van uw tijd en een kop koffie.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten