Risicovermijding wellicht het grootste risico

risico

Voordelen, kosten en risico's. Dit is de taal die bestuurders aanspreekt. Hiermee help je hen om beslissingen te nemen. Maar je moet wel een bestuurder zien te vinden die de risico's aandurft. Een mooie rol voor de business informatiemanager om hierin te bemiddelen.

'Als je denkt dat je alles onder controle hebt, ga je niet snel genoeg', aldus ex-Formule 1-coureur Mario Andretti. Te hard is natuurlijk ook niet goed, maar waar ligt de balans? En binnen welke factoren? Het antwoord op de laatste vraag is makkelijk. Voordelen, kosten en risico's. Dit is het speelveld. En tevens zijn dit de punten die je als it'er moet adresseren als je met de business in gesprek gaat. Op basis daarvan nemen zij besluiten. Wat schiet ik ermee op? Wat kost het? En welke risico's loop ik? Niet alleen als ik ergens voor kies, maar ook als ik er niet voor kies: wat zijn vooral de kosten en risico's als ik het niet doe?

Een mooi voorbeeld is applicatierationalisatie. Haast iedere organisatie heeft er last van. Te veel applicaties of in ieder geval het gevoel dat je er te veel van hebt. En de behoefte om van een aantal afscheid te nemen. Want dat scheelt in de kosten. Dat vrijgekomen beheerbudget kan ik goed gebruiken voor nieuwe ontwikkelingen. Maar wat zijn de risico's? Als ik applicatie A uitschakel, weet ik het zeker dat applicaties B en C nog goed zullen functioneren? En wat zijn dan de gevolgen voor de business?

Enkele jaren geleden was er een voorbeeld van een internationaal vervoersbedrijf dat kans zag om miljoenen it-dollars te besparen

met applicatierationalisatie. Maar zelfs het idee dat iets mis zou gaan en een vliegtuig niet volgeladen zou vertrekken, deed de business besluiten om ervan af te zien. Was hun besluit terecht of heeft it het niet goed 'verkocht'? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat applicatierationalisatie bestuurlijk lef vereist. Iemand die op basis van goede argumenten bereid is om de gevolgen op zich te nemen. Dit is wat mij betreft het grootste knelpunt bij applicatierationalisatie - durf.

Het is mij niet bekend in hoeverre dit bedrijf business informatiemanagment heeft ingericht maar daar was zeker een adviesrol voor weggelegd. De business informatiemanager behartigt de business-belangen als het gaat om de benutting van informatie en technologie. Een goeie business informatiemanager weet als geen ander wat er op de agenda van de bestuurder staat. En is in staat om de brug te slaan tussen voordelen, kosten en risico's en de bestuurder te helpen aan de juiste balans. Want geen risico lopen is misschien wel het grootste risico. Zoals de Amerikaanse majoor-generaal Frederick Blesse schreef: 'No guts, no glory.'

 

Mark Smalley - directielid ASL BiSL Foundation

Dit bericht is als eerst verschenen op Computable

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten