Wijzer worden door kennissessies. Deze week: Big Data

Big Data2

Big Data is hot….een lekkere catchy term die je overal hoort slingeren. Weten we wel precies wat Big Data en de impact hiervan op onze samenleving is? Veel mensen niet. Reden genoeg volgens Edwin van den Heijkant en Pieter Jan Visser om er een kennissessie aan te wijden voor alle medewerkers van i-to-i.

Over de term Big Data wordt steeds vaker gesproken. Elke dag hoor je wel iets over deze term. Vaak zijn mensen niet bewust van wat de consequenties en mogelijkheden er van zijn. Maar denk eens aan het actuele voorbeeld van Edward Snowden. De ex-medewerker van de NSA onthulde dat de NSA glasvezel verbindingen aftapt en gebruikers van bijvoorbeeld Google, Yahoo en Facebook op grote schaal in de gaten houdt. Hiermee houden zij controle over wie wat zegt. Want, kennis is macht.

Big Data is ruwe data die pas bruikbaar wordt zodra de data verzameld is, aan elkaar wordt gekoppeld en vervolgens statistisch wordt geanalyseerd. Door de wereldwijde beschikbaarheid van grote hoeveelheden data, lage kosten voor opslag en supersnelle computers voor (realtime) analyse, komen nieuwe inzichten binnen handbereik. Dit biedt volop innovatieve mogelijkheden. Welke nieuwe vragen ga jij stellen in 2014?

Een aantal andere voorbeelden die wellicht inspireren:

  • Bierbrouwerij Heineken gebruikt Big Data om te leren hoe klanten omgaan met hun product in een supermarkt.
  • Bij zeilwedstrijden wordt Big Data gebruikt om de concurrent voor te zijn door in te spelen op actuele weersomstandigheden en op stromingen van de zee.
  • Winkelketens weten eerder dat een vrouw zwanger is dan zij zelf door haar koopgedrag te analyseren.
  • Online gepersonaliseerde advertenties tonen met behulp van Big Data.
  • Kentekenregistratie bij grenzen en grote steden.
  • Gezichtsherkenning van beveiligingscamera's in publieke gebieden.

En met de nieuwe mogelijkheden dus ook principiële vragen. Wat betekent het bijvoorbeeld als je je Facebook, LinkedIn, Twitter of Google+ account koppelt aan je Apple, Android of Windows account? En welke functies van je smartphone werken niet als je dit niet doet? Hoe zit het met internationale regelgeving?

Tijdens de kennissessie werd er uitgebreid gediscussieerd over hoe Big Data kan bijdragen of afbreuk doet aan de maatschappij. We zijn benieuwd hoe jij er over denkt!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Tegenlicht van de VPRO heeft een interessante uitzending gemaakt over Big Data: ‘Big Data, The Shell search’.

Matthijs Kempers
Consultant i-to-i

 

 

Over de kennissessies bij i-to-i

De kennissessies van i-to-i zijn inmiddels een bekend fenomeen onder de medewerkers en externe relaties. De sprekers behandelen cases, valkuilen en succesverhalen en leggen prikkelende stellingen voor over onderwerpen die onze medewerkers tegen komen op de werkvloer. Een aantal thema’s die al de revue hebben gepasseerd zijn: Omdenken, Cybercrime, SABSA® en Hybride ICT.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten