Reis door Himalaya verbreedt perspectief op Strategisch Management

Richard

Nadat i-to-i consultant Richard Voorter zijn Masters-studie Strategisch Management aan de Erasmus Universiteit had afgerond, besloot hij met een vriend een tocht door Nepal te maken. Een intensieve periode waarmee hij zijn horizon voorgoed verbreedde.

Tijdens zijn studie hield Richard zich lange tijd intensief bezig met strategisch management. "Veel organisaties kennen een duidelijke visie, een einddoel. Maar de weg daar naartoe, de strategie, blijkt lastig."

Om op effectieve wijze van het ene punt naar het andere te komen moet je flexibel zijn en blijven veranderen zonder het einddoel uit het oog te verliezen. Je anticipeert op hindernissen en je bent bereid alternatieven te kiezen. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet in een cultuur waarin we gewend zijn aan bestaande situaties vast te houden.

In Nepal leerde Richard het boeddhisme van heel dichtbij kennen. Hij kwam terecht in een wereld waar verandering onderdeel van de cultuur is. Waar het antwoord op vragen als: "Ben je integer?", "Doe je je best?" of "Sta je voor de ander klaar?" wellicht nog belangrijker zijn dan het resultaat van je handelen.

Wanneer mensen handelen in het algemeen belang, bereik je resultaten die je verwachtingen ruimschoots overtreffen.

In zijn dagelijkse werk plukt Richard de vruchten van deze levenshouding: hij laat zich in zijn handelen altijd leiden door de vraag: "Wiens belang behartig ik nu eigenlijk?" Een vraag die ik altijd kan beantwoorden met: "Dat van de klant, dat van de organisatie of het algemeen belang."

Dit vergt dat je je voortdurend moet verdiepen in de vraag waarom iemand bepaald gedrag vertoont. Dat ik mijn stijl afstem op het gedrag van mijn collega's. Zo blijf ik in beweging. En zolang je vooruit blijft kijken blijft je uitzicht prachtig!

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten