Big Data verandert de rol van de CIO

Bdata

Big Data heeft de volle aandacht van de IT-manager, bleek tijdens een rondetafelsessie over de kansen en, bedreigingen van Big Data en verantwoordelijkheid van bedrijf en overheid. De sessie werd georganiseerd door i-to-i in samenwerking met Orange Business Services.

Big Data is ruwe data die pas bruikbaar wordt zodra de data verzameld is, aan elkaar wordt gekoppeld en vervolgens statistisch wordt geanalyseerd. Door de wereldwijde beschikbaarheid van grote hoeveelheden data, lage kosten voor opslag en supersnelle computers voor (realtime) analyse, komen nieuwe inzichten binnen handbereik.

Big Data verandert de manier van werken in allerlei sectoren. Dat is de unanieme opinie in een gezelschap IT-managers van grote Nederlandse bedrijven en dienstverleners, zoals banken, verzekeraars en netwerkbedrijven.

Transities

De energietransitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare bronnen maakt grote investeringen noodzakelijk. Die transitie zou Nederland 25 miljard euro kunnen kosten, maar door het slim aan te pakken kan het ook voor 7 à 9 miljard euro.

Een ander voorbeeld: het biedt banken en verzekeraars de kans om (eindelijk) decennia oude mainframes op te ruimen en over te schakelen op standaardmachines en gevirtualiseerde omgevingen. Het biedt nieuwe manieren om de klant van dienst te zijn: om fraude te bestrijden en de daaraan gerelateerde maatschappelijke kosten.

De rol van de CIO

Daarmee wordt ook de vraag opgeworpen waarvoor de I in CIO staat. De gangbare definitie is die van Chief Information Officer, de hoofdverantwoordelijke voor de IT. De I wordt minder de I van IT, of van infrastructuur, maar van Intelligence/Informatie.

 

En van Innovation, omdat vernieuwing steeds meer uit die bus komt.

De rol van Big Data roept wel de vraag op of die informatie altijd zinvol wordt geanalyseerd. Sentimentanalyse van social media in combinatie met locatiegegevens kán aan het licht brengen dat een geldautomaat op een drukke plek niet werkt – maar het apparaat kan ook zelf een foutmelding doorgeven.

Daarom zou je ook kunnen zeggen dat de I van Intuïtie nodig is, omdat de complexiteit van IT-systemen zo toeneemt dat die niet meer te doorgronden is. Ook van medewerkers vraagt het om andere competenties.

Rol van de overheid

En de toepassing roept privacyproblemen op. Gezichtsherkenning en profilering worden al toegepast en op grotere schaal dan algemeen bekend is. Dat vraagt om Integriteit, omdat analyse van big datasets zo krachtig is, dat dat grote verantwoordelijkheden met zich meebrengt.

Het vraagt ook om nieuwe definities, zoals ‘van wie zijn die gegevens’, en mogelijk ook het recht om vergeten te worden, of het stellen van grenzen aan de neiging om alles te bewaren.

De rol van de overheid is om de privacy van het individu te beschermen, maar ook om de ontwikkeling van big data te bevorderen. De overheid zou kunnen beginnen om een groot aantal datasets beschikbaar te maken voor analyse door derden.

 

Een analyse van ‘trending topics’ in publicaties van EZ laat echter zien dat het containerbegrip innovatie vaak wordt genoemd, maar Big Data nog zelden.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten